Med familieretslige aftaler kan du sikre dine børns fremtid.

Sådan sikrer du dine børns fremtid ved skilsmisse og dødsfald

Familielivet er fyldt med smukke stunder og nærvær, men alle familier oplever gennem livet nogle livsændrende begivenheder. Når du som forældre står over for livsændrende begivenheder såsom en skilsmisse eller et dødsfald i den nærmeste familie, er det vigtigt at sikre, at dine børn har den bedst mulige fremtid. Her er familieret vigtigt, da en erfaren advokat med speciale i familieret kan hjælpe med at skabe klarhed og sikkerhed for både forældre og børn. I dette blogindlæg dykker vi ned i nogle af de juridiske aftaler, pagter og dokumenter, der kan være med til at sikre dine børns fremtid efter livets store forandringstider.

Børnenes fremtid ved skilsmisse: Forældremyndighed og samværsaftaler

I begyndelsen af et ægteskab drømmer de fleste om et langt og lykkeligt liv sammen, men i dagens Danmark er skilsmisse noget, som man ikke må ignorere. Selv hvis der ikke er nogen tegn på en forestående skilsmisse, kan det være utroligt gavnligt at begynde snakken om de vigtige aftaler med sin partner.

En af de største bekymringer for forældre i forbindelse med en skilsmisse er naturligvis spørgsmålene om børnenes fremtid efter bruddet. Her er det vigtigt at lave bindende aftaler om emner som børnenes bopæl, fordeling af børnenes tid hos hver forældre samt hvilken/hvilke forældre, der skal træffe de store beslutninger for barnet – med andre ord forældremyndighed og samværsaftaler. I Danmark er det som udgangspunkt begge forældre, som har fælles forældremyndighed – selv efter en skilsmisse. Det betyder, at begge forældre har lige ret til at træffe vigtige beslutninger om barnets liv, såsom skolegang, sundhed og fritidsaktiviteter.

Det er dog vigtigt at få lavet en skriftlig samværsaftale, der klart fastsætter, hvordan samværet mellem forældrene skal fordeles. En god samværsaftale bør tage hensyn til barnets alder, behov og dagligdag, og samtidig bør aftalen være så fleksibel som muligt, samtidig med at den giver struktur og forudsigelighed. Det kan også være en god idé at inkludere bestemmelser om, hvad der sker, hvis en af forældrene ønsker at flytte, eller hvis der sker andre ændringer i barnets liv. Det kan være svært at overskue disse potentielle fremtidsscenarier og de andre nødvendige aftaler i samværsaftalen. Derfor kan det være en stor hjælp at få professionel rådgivning fra en erfaren advokat med speciale i netop forældremyndighed og samværsaftaler.

Familiens økonomi ved en skilsmisse: Børne- og ægtepagter

I forbindelse med en skilsmisse er det ikke kun børnenes samvær og hverdag, der skal sikres. Det er også vigtigt, at man gennemgår de nødvendige overvejelser om familiens økonomi, så eventuelle nødvendige aftaler er på plads. Mange familier vælger at oprette en ægtepagt for at sikre en retfærdig fordeling af formue og gæld ved en eventuel skilsmisse. En ægtepagt kan skræddersys til partnernes individuelle behov og kan samtidig beskytte bestemte aktiver, som ikke skal inddrages i bodelingen. Det kan eksempelvis være en familievirksomhed, arv eller personlige pensionsopsparinger, som partnerne ønsker at holde uden for det fælles bo i tilfælde af skilsmisse. En ægtepagt kan altså være med til at sikre børnenes fremtid ved, at økonomi og aktiver fordelen på den mest hensigtsmæssige måde. Dermed sikrer man, at begge forældre er i en situation efter skilsmissen, hvor de kan forsørge for børnene.

En anden aftale, der kan være med til at sikre dine børns økonomiske fremtid, er en såkaldt børnepagt. Denne bindende aftale kan sikre, at bestemte midler eller aktiver bliver overført direkte til dine børn, hvis du eller din ægtefælle skulle gå bort. Dette kan give ro i sindet hos begge forældre og sikre, at dine børn står økonomisk stærkt i fremtiden, selv hvis det utænkelige skulle ske. Uanset om du overvejer en ægtepagt eller børnepagt, så kan det være en god ide at kontakte et lokalt advokatfirma med speciale i familieret. Erfarne advokater fra dette advokatfirma kan være med til at sikre at pagterne overholder diverse krav og opfylder det ønskede formål.

Dine børns økonomiske fremtid i tilfælde af et dødsfald

En børnepagt er en god pagt for at sikre, at specifikke midler går til børnene, hvis du eller din partner går bort. Denne pagt fjerner dog ikke behovet for at oprette et testamente, der kan ses som en mere generel aftale om fordeling af økonomi og aktiver i tilfælde af et dødsfald. Testamentet er nemlig et af de absolut vigtigste skridt, du kan tage for at sikre, at dine ønsker bliver respekteret efter din død, og at dine børn er godt beskyttede. Uden et testamente vil arven som regel blive fordelt efter arvelovens standardregler, hvilket ikke nødvendigvis afspejler dine ønsker eller dine børns bedste interesser.

Med et testamente kan du sikre, at dine børn får den arv, du ønsker at efterlade dem, og at midlerne forvaltes på en ansvarlig måde. Hvis dine børn er mindreårige, kan du også i testamentet angive, hvem der skal være værge for dem. Dette giver dig mulighed for at vælge en person, du stoler på, og som du mener vil varetage dine børns interesser bedst muligt, hvis du ikke længere selv kan. I tilfælde af et pludseligt dødsfald i familien kan en erfaren familieadvokat også hjælpe med at agere bobestyrer i dødsbo. En advokat med speciale i at behandle dødsbo bliver ofte kaldet en dødsbo advokat, og disse kan være en stor hjælp i en svær tid.

Andre vigtige juridiske dokumenter

Udover testamente og ægtepagt kan der være andre juridiske dokumenter, der er værd at overveje for at sikre dine børns fremtid. Dette kan inkludere en fremtidsfuldmagt, hvor du kan udpege en person, der kan træffe beslutninger på dine vegne, hvis du skulle blive alvorligt syg eller på anden måde ude af stand til at varetage dine egne eller dine børns interesser. Det er også muligt at oprette en særlig børnetrust, hvor du kan overføre penge eller ejendom til dine børn, men underlagt visse betingelser, såsom at midlerne først kan udbetales, når barnet når en bestemt alder.

At sikre dine børns fremtid gennem juridiske aftaler og dokumenter kan virke overvældende og inkludere overvejelser, som du helst ville undgå såsom tanken om skilsmisse eller dødsfald. Disse overvejelser er dog en rigtig gavnlig investering i både din og dine børns tryghed. Ved at tage hånd om forældremyndighed, samværsaftaler, økonomisk sikring og testamenter kan du skabe stabilitet og sikkerhed for dine børn, uanset hvad fremtiden måtte bringe.

Har du spørgsmål eller ønsker hjælp til at oprette disse dokumenter, kan det være en god idé at rådføre dig med en familieretsadvokat, der kan guide dig igennem processen og sørge for, at dine børns interesser er bedst muligt beskyttet. Her er det altid en god ide at vælge et advokatfirma, som er specialiseret i netop familieret og samtidig har et advokatkontor i din by. Familieret er personligt og følelsesbetonet, og derfor oplever mange, at fysiske møder med advokaten giver de bedste vilkår for en god dialog. Hvis du eksempelvis er bosat i hjertet af Århus, så vil det være en stor fordel at finde et advokatfirma i Århus C. Vi håber, at denne artikel kan sætte gang i nogle gode og produktive overvejelser, der i sidste ende kan være med til at sikre dine børns fremtid.

About the author